Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου

Οι εκπαιδευτικοί:

  1. Στην πρωινή συγκέντρωση όσοι εκπαιδευτικοί έχουν μάθημα την 1η ώρα πρέπει να είναι υποχρεωτικά όλοι παρόντες. Τους μαθητές συγκεντρώνουν οι εφημερεύοντες καθηγητές μαζί με τον Καθηγητή της Φυσικής Αγωγής.
  2. Η παρουσία τους στο γραφείο του Δ/ντή είναι υποχρεωτική, όταν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η προσέλευσή τους γίνεται μετά την 1η ώρα και η αποχώρησή τους πριν από τη 13:00.
  3. Οφείλουν να έρχονται στο σχολείο ευπρεπώς ενδεδυμένοι.
  4. Δεν επιτρέπεται να πίνουν οποιοδήποτε ρόφημα εκτός από νερό εν ώρα διδασκαλίας και εν ώρα διεξαγωγής εργαστηριακής άσκησης.
  5. Έχουν τα κινητά τους απενεργοποιημένα εν ώρα μαθήματος, διεξαγωγής εργαστηριακής άσκησης και εν ώρα εφημερίας.
  6. Οφείλουν να είναι έγκαιρα στην τάξη για την έναρξη της διδασκαλίας. Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι ίδιο για τις θεωρητικές και εργαστηριακές ώρες.
  7. Φροντίζουν για τη διαμόρφωση ήρεμου, συνεργατικού, δημοκρατικού κλίματος στην αίθουσα διδασκαλίας και στο χώρο του σχολείου.
  8. Έχουν υποχρέωση να σέβονται τις απόψεις, τις ιδέες, την προσωπικότητα, τις κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές ή φυλετικές ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή.
  9. Ενθαρρύνουν την ισότιμη και ενεργό συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα και προσπαθούν να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες αυτών.
  10.  Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών κατά την διάρκεια παραμονής τους στο σχολείο και κατά την διάρκεια εκδηλώσεων που γίνονται με ευθύνη του σχολείου.
  11.  Όσοι διδάσκουν στο ίδιο τμήμα συνεργάζονται μεταξύ τους έτσι ώστε να επιλύουν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στην τάξη.
  12.  Προσπαθούν να επιλύουν τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στην τάξη και, όταν, ύστερα από αυτό, το πρόβλημα δεν επιλυθεί να καταφεύγουν στο Διευθυντή του σχολείου.
  13.  Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου.
  14.  Ενημερώνουν τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών σχετικά  με την επίδοση και την διαγωγή των.
  15.  Τηρούν εχεμύθεια σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, τις συζητήσεις και εκτιμήσεις σχετικά με τη σχολική επίδοση, τη συμπεριφορά και τη διαγωγή των μαθητών, τη βαθμολογία στις εξετάσεις και γενικά, για όλα τα στοιχεία που αφορούν το σχολείο.
  16.  Αξιολογούν και βαθμολογούν τους μαθητές δίκαια και χωρίς διακρίσεις.
  17.  Όταν απουσιάζουν από το σχολείο, οφείλουν το πρωί της ίδιας μέρας να ενημερώσουν το διευθυντή, πριν τις 09:00. Επιστρέφοντας, υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά εντός 10 ημερών.
  18.  Σε περίπτωση απεργίας, εάν δεν απεργούν, οφείλουν να προσέρχονται στο σχολείο από την 1η ώρα, ανεξαρτήτως της ώρας που έχουν μάθημα.
  19.  Δεν δίνουν άδεια, είτε ολιγόλεπτη, είτε ωριαία, σε μαθητές σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος και πάντα έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή.
  20.  Οφείλουν να ενημερώνονται και να τηρούν την εκπαιδευτική νομοθεσία.
  21.  Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του σχολείου σύμφωνα με τη διάταξη ΥΙ/Γ.Π./Οικ.76017/29-07-2002(Φ.Ε.Κ.1001/τ.Β΄)

Μαθητικά Θέματα

ΜΑΘΗΤΕΣ

Α. ΠΡΩΪΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  1. Όλοι οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο πριν την έναρξη των μαθημάτων, συγκεντρώνονται στον περιφραγμένο αύλειο χώρο και δεν παραμένουν εκτός αυτού.
  2. Η πρωινή συγκέντρωση για το τρέχον έτος αναστέλλεται λόγω COVID. To κουδούνι θα χτυπάει στις 8.15′ και οι μαθητές θα προσέρχονται κατευθείαν στις τάξεις τους. Το τελευταίο κουδούνι θα χτυπάει στις 14:00′. Ενδιάμεσα δε θα υπάρχει κουδούνι και οι τάξεις θα κάνουν ξεχωριστά διαλείμματα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Έτσι, η Α’ και η Γ’  θα κάνουν κοινά διαλείμματα και η Β’ ξεχωριστά. Η απόφαση αυτή έχει ισχύ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 και αναμένεται ενημέρωση.
  3. Όσοι χρησιμοποιούν λεωφορεία για την μετακίνησή τους συμπεριφέρονται κόσμια μέσα σ’ αυτά και δεν προκαλούν φθορές στα μέσα μεταφοράς.
  4. Δεν επιτρέπεται η είσοδος αυτοκινήτων –δικύκλων στον περιφραγμένο αύλειο χώρο, καθώς και η χρήση αυτών κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων ή των σχολικών περιπάτων.
  5. Απαγορεύεται στο χώρο του σχολείου η παρουσία οποιουδήποτε εξωσχολικού ατόμου  χωρίς την έγκριση του διευθυντή.
  6. Μετά την έναρξη της πρώτης ώρας η είσοδος του σχολείου κλείνει. Οι μαθητές που έχουν καθυστερήσει παραμένουν στον περιφραγμένο αύλειο χώρο αλλά χάνουν την 1η διδακτική ώρα. Μπορούν να γίνουν δεκτοί στο μάθημα με σημείωμα από τον Διευθυντή, εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν σημαντικοί λόγοι για την καθυστέρηση αυτή.
  7.  Το ωράριο του σχολείου λήγει στις 14:00. Καθ’ όλη τη διάρκεια του   σχολικού ωραρίου οι μαθητές δεν εξέρχονται από το σχολικό χώρο παρά μόνο με αίτημα του κηδεμόνα τους και άδεια του διευθυντή.
  8. Η μη τήρηση των παραπάνω κανόνων επιφέρει κυρώσεις.
  9. Οφείλουν να προσέρχονται ευπρεπώς ενδεδυμένοι.

Β. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Οι μαθητές εισέρχονται στις αίθουσες αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι. Μετά την είσοδο του καθηγητή στην αίθουσα και κατά την διάρκεια του μαθήματος δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα μαθητή.
  2. Οφείλουν να προσέρχονται στις αίθουσες με βάση την ακριβή ώρα έναρξης κάθε διδακτικής ώρας, ώστε να μην καθυστερούν με την δικαιολογία ότι δεν άκουσαν το κουδούνι. Μαθητής που αδικαιολόγητα καθυστερεί δεν γίνεται δεκτός και οφείλει να παρουσιαστεί στο γραφείο της Δ/νσης.
  3. Δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν στις αίθουσες τρόφιμα ή ποτά (μόνο νερό). Επίσης δεν τρώνε μέσα στις αίθουσες.
  4. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
  5. Δεν επιτρέπεται να φέρνουν mp3, Tablet, κινητά και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, να ακούνε μουσική, να απασχολούνται με την προετοιμασία άλλου μαθήματος ή με άσχετες προς το μάθημα ενασχολήσεις αδιαφορώντας για αυτό.
  6. Οι μαθητές οφείλουν να έχουν πάντα μαζί τους τα απαραίτητα βιβλία, όργανα (σχεδιάσεως), εργαλεία και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν το μάθημα και ο καθηγητής μπορεί να τους επιβάλει την ποινή της ωριαίας απομάκρυνσης.
  7. Δεν ενοχλούν με ψιθύρους, συζητήσεις, γέλια ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δεν επιτρέπεται να διαταράσσουν τη ροή του μαθήματος και να παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση ο καθηγητής έχει το δικαίωμα της ωριαίας απομάκρυνσης και ο μαθητής οφείλει να παρουσιαστεί στο γραφείο της Δ/νσης.
  8. Έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν ελεύθερα τη γνώμη τους, να εκφράζουν χωρίς φόβο τις απορίες ή αντιρρήσεις τους και να ζητούν διευκρινίσεις για το μάθημα, αλλά πάντα με σεβασμό και ευγένεια προς τον διδάσκοντα και τους συμμαθητές τους.
  9. Η απόπειρα αντιγραφής σε διαγώνισμα ή τεστ τιμωρείται με αφαίρεση και μηδενισμό του γραπτού.
  10. Δεν επιτρέπονται οι ενδιάμεσες και  μεμονωμένες απουσίες χωρίς άδεια από το διευθυντή του σχολείου. Σε κάθε άλλη περίπτωση ενημερώνεται ο διευθυντής από τον καθηγητή.
  11. Η χωρίς άδεια χρήση ή φθορά αντικειμένων των συμμαθητών τους είναι σοβαρά παραπτώματα και τιμωρούνται αυστηρά.
  12. Η έξοδος των μαθητών από την τάξη γίνεται αφού χτυπήσει το κουδούνι και μετά από άδεια του διδάσκοντα.
  13. Κατά την διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν έξω από τις αίθουσες και τους διαδρόμους υπακούοντας στις οδηγίες των εφημερευόντων καθηγητών. Παραμένουν στους διαδρόμους σε περίπτωση κακοκαιρίας ή σε περίπτωση ασθένειας, εφόσον έχουν πρώτα πάρει άδεια από τον εφημερεύοντα καθηγητή.

Γ. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ

  1. Με την ευθύνη του υπεύθυνου καθηγητή του τμήματος ορίζονται δύο μαθητές ως επιμελητές του τμήματος για μία εβδομάδα σύμφωνα με τον κατάλογο που θα αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων στην αρχή κάθε μήνα.
  2. Η υπηρεσία του επιμελητή είναι υποχρεωτική για τους μαθητές.
  3. Στα διαλείμματα ανοίγουν τα παράθυρα, συνιστούν στους μαθητές να κατεβούν στην αυλή και επιτηρούν το χώρο.
  4. Είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε φθορά ή κλοπή συμβεί στην τάξη τους και συνεργάζονται για οποιοδήποτε θέμα με τον εφημερεύοντα καθηγητή και τον διευθυντή του σχολείου.
  5. Φροντίζουν να διατηρούν καθαρή και τακτοποιημένη την τάξη τους.
  6. Φροντίζουν να υπάρχει σφουγγάρι για τον πίνακα.
  7. Υπενθυμίζουν στους μαθητές να μην αφήνουν χρήματα ή άλλα αντικείμενα αξίας, όταν φεύγουν από την τάξη (γυμναστική, εργαστήριο κ.λπ.)
  8. Αναφέρουν αμέσως στη Διεύθυνση του σχολείου οποιαδήποτε ζημιά ή πρόβλημα καθαριότητας παρατηρήσουν κατά την πρωινή τους προσέλευση στην τάξη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δ. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΩΝ

1. Για κάθε σχολικό έτος ορίζονται δύο  απουσιολόγοι μαθητές  σε κάθε  τάξη σύμφωνα με τη γενική βαθμολογία τους κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά.

2. Είναι υπεύθυνοι για την  ακριβή συμπλήρωση και διαφύλαξη του  απουσιολογίου και του βιβλίου ύλης.

3. Παραλαμβάνουν από  τον εκπ/κό της πρώτης ώρας το φάκελο του  τμήματος.

4. Συμπληρώνουν με προσοχή το  ημερήσιο  δελτίο απουσιών, στο   οποίο  αναγράφουν τα  ονόματα των απόντων μαθητών, καθώς και των επιμελητών.

5. Μετά το τέλος της διδακτικής ώρας  φροντίζουν να υπογράφει  στο  απουσιολόγιο ο διδάξας καθηγητής.

6. Με τη λήξη του ημερήσιου προγράμματος αφήνουν το βιβλίο  της διδασκόμενης ύλης και το απουσιολόγιο στην έδρα της αίθουσας, για να το παραλάβει ο καθηγητής της    τελευταίας ώρας.

7. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω καθήκοντα, οι απουσιολόγοι θα λογοδοτήσουν στο Δ/ντή του  σχολείου. 

Ε. ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

      Οι μαθητές οφείλουν:

  1. Να σέβονται την προσωπικότητα και τις ιδιαιτερότητες καθηγητών και συμμαθητών τους.
  2. Να αποφεύγουν τα ειρωνικά σχόλια και την κακόβουλη κριτική.
  3. Να σέβονται την επιθυμία των συμμαθητών τους για μάθηση.
  4. Να δέχονται με ευγένεια τις συστάσεις και παρατηρήσεις των καθηγητών τους.
  5. Να μην χρησιμοποιούν ύβρεις και βωμολοχίες στη φρασεολογία τους.
  6. Να λύνουν τις διαφορές τους με πνεύμα συνεννόησης και διαλόγου, να μην χειροδικούν και να μην ασκούν οποιαδήποτε μορφή βίας. Η σωματική ή ψυχολογική βία είναι σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται αυστηρά.
  7. Να προστατεύουν τον χώρο του σχολείου εσωτερικά και εξωτερικά από κάθε είδους ρύπανση ή φθορά.
  8. Να μην καταστρέφουν θρανία, καρέκλες, τοίχους, εποπτικά μέσα, σχολικά όργανα και κάθε είδος εξοπλισμού του σχολείου. Μαθητής ή τμήμα που προκαλεί φθορές ή ρύπανση στο σχολικό περιβάλλον θα αναλαμβάνει το κόστος και τον κόπο αποκατάστασης. Την ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών την έχουν οι κηδεμόνες των παιδιών.
  9.  Να διατηρούν καθαρούς τους χώρους υγιεινής .
  10.  Να μην συνομιλούν με εξωσχολικούς, πολύ δε περισσότερο να μην τους φέρνουν στο χώρο του σχολείου.
  11.  Απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο Γ2/132328/7-12-2006 να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα στο χώρο του σχολείου.  Η ανάγκη για επικοινωνία καλύπτεται επαρκώς από το σχολείο.
  12.  Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του σχολείου, εκτός του χώρου του γηπέδου.

ΣΤ. ΕΙΔΗ ΠΟΙΝΩΝ

Βάσει του άρθρου 31 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΓΔ4/79942/21-05-2019(ΦΕΚ 2005/Β/31-05-2019), ορίζονται τα είδη των παιδαγωγικών μέτρων ως εξής:

  1. Προφορική παρατήρηση
  2. Επίπληξη
  3. Ωριαία απομάκρυνση από το μάθημα. Ο μαθητής που αποβάλλεται από τον καθηγητή κατά την ώρα του μαθήματος είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί και να παραμείνει στο γραφείο της Δ/νσης.
  4. Αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας
  5. Αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών
  6. Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
  7. Απουσίες μαθητών – δικαιολόγηση.