Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 επισκεφθήκαμε το Ναό της θεάς Δημητρας στο Σαγκρί και το Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου με το τμήμα Β4 του τομέα Υγείας. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Βασιλική Αριστογένη και Λεμονιά Μανωλά. Η επίσκεψη έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων αξιολόγησης της σχολικής μονάδας “Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Καινοτόμες Δράσεις” με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Βασιλική Αριστογένη, Μαρία Βασιλάκη, Παρασκευή Γιαννούλη και Αδαμαντία Κατσώνη.

Οι μαθητές μας, μέσα από την ξενάγηση της κυρίας Βασιλικής Αριστογένη και το σχετικό υλικό που τους είχε διανείμει, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη εξαιρετικά μεγάλη σημασία του ναού, κατανοώντας τα εξής:
1. Ο ναός είναι ολομαρμαρος κι έτσι διασώζεται και η στέγη του (που στους περισσότερους ναούς ήταν ξύλινη), η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε και την ανωδομή του ναού.
 
2. Στην οροφή, το μάρμαρο ήταν τόσο λεπτό (σαν διάφανο)  με αποτέλεσμα να το διαπερνούν οι ακτίνες του ήλιου δημιουργώντας επιβλητική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του τετράγωνου ναού (που ανήκει στον τύπο του τελεστηριου)
 
3. Εδώ πρώτη φορά το 530 π.Χ. εντοπίζονται οι αρχιτεκτονικες καινοτομίες (καμπυλωσεις και εκλεπτυνσεις) που 100 χρόνια μετά βρίσκουν την απόλυτη έκφρασή τους στον Παρθενώνα , δημιουργώντας την οπτική τελειότητα. Γι’ αυτό και ο ναος αυτός θεωρείται αρχιτεκτονικα πρόδρομος του Παρθενώνα
 
Παράλληλα, έγινε αναφορά και στο μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης (κόρης της θεας Δήμητρας και του Δία) από τον Πλούτωνα, ο οποίος συνδέεται με την καρποφορία, την εναλλαγή των εποχών και την αναγέννηση της φύσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *